Фестивален бюлетин

Име, фамилия E-mail

Новини от Поглед Инфо

Зефира Вълова


 


ЗЕФИРА ВЪЛОВА
е родена в София. Започва да свири на цигулка на петгодишна възраст, а от 1996 г. учи при Райна Манолова. В НМА „П.Владигеров" учи при проф. Йосиф Радионов, а през 2006 г. получава магистърска степен в класа на проф. Стойка Миланова. През 2009 специализира барокова цигулка при проф. Антон Щек (Германия) и Луси ван Даел (Холандия).
Участва в майсторски класове по цигулка на проф. Ифра Нийман, проф. Минчо Минчев и др.;по камерна музика с членове на струнните квартети Барток, Мелос, Мозаик, Келер; в курс за интерпретация на барокова музика в Бланкенбург (Германия) и в Брунек (Италия) с преподаватели проф. Стенли Ричи и Рейчъл Поджър.

Има награди от конкурсите за деца-цигулари в Благоевград, „Млади музикални дарования", „Светослав Обретенов", Международен конкурс „Недялка Симеонова", Международна лятна академия Прага - Виена - Бутапеща - награда за струнен квартет на "Томастик - Инфелд", Оберстдорфско музикално лято - награда за камерна музика.

От 2001 до 2003 г. е концертмайстор и солист на камерен оркестър „Орфей", а от 2002 г. е втори концертмайстор на оркестъра на „Класик - ФМ" радио. Като концертмайстор и на Софийски фестивален оркестър участва в редица концерти в Италия, Холандия и САЩ. През 2007 г. участва и в Национален младежки оркестър на Холандия (NJO), дирижиран от Пол Гудуин и Джордж Бенджамин. Член е на Бароковия оркестър на Европейския съюз (EUBO) за 2008 г. под диригентството на Ларс Улрик Мортенсен, Рой Гудман, Енрико Онофри. През 2009 г. Зефира Вълова е концертмайстор на същия оркестър за концертното турне водено от Петра Мюлеянс, както и концертира с бароковите ансамбли Holland Baroque Society (Холандия) и Arte dei Suonatori (Полша).

http://www.zefiravalova.com/