Фестивален бюлетин

Име, фамилия E-mail

Новини от Поглед Инфо

Новини


 

Проведе се първото издание на фестивал "Изкуството на Барока"

~ 15 Ноември 2007 ~

Първият фестивал „Изкуството на Барока" е вече факт. Проведе се в рамките на три дни (12 - 14 ноември 2007) под патронажа на г-жа Зорка Първанова.

В Концертната зала на Централния военен клуб в София се събраха почитатели на старинната музика, любители и хора, отворени за нови естетически преживявания, за да се насладят на музикалните бисери от европейския Барок, поднесени им с много ентусиазъм, професионализъм и любов. Всяка една от трите фестивални вечери имаше свой неповторим облик благодарение на изпълненията на холандското трио Кордевенто и българските ансамбли Арс Барока и Кончерто Антико, на Линда Манчева, Зефира Вълова, Иван Илиев, Калин Панайотов, Мирослав Петков, Ивона Недева и Димитър Маринкев.

Прозвучаха творби на повече от 20 композитори - наред с безспорните шедьоври на Й. С. Бах, Хендел, Телеман и Корели за първи път в България бяха изпълнени произведения от Марен Маре, Жан Батист Люли, Якоб ван Ейк, Йохан Схоп, Ян Питерсон Свелинк, Джироламо Фрескобалди и др. И ако за професионалните музиканти интерес представляваха беседата с музикантите от Кордевенто, придружена с демонстрация на различни видове блокфлейти от Ерик Босграаф и възможностите за контакт с майсторите-лютиери от Казанлъшката школа, то по-широката публика и учениците имаха възможност да се пренесат в епохата и благодарение на танците на балета на Маша Илиева, изложбата на барокови прически, костюми и мултимедийното представяне на архитектурни и живописни творби и старинни музикални инструменти.

 

Прочетете повече за първото издание на фестивал "Изкуството на Барока":

Участници 2007 Програма 2007

Ансамбъл ARS BAROCCA

Ансамбъл CORDeVENTO

CONCERTO ANTICO

ЛИНДА МАНЧЕВА

ДИМИТЪР МАРИНКЕВ

12 ноември (понеделник)

13 ноември (вторник)

14 ноември (сряда)