Фестивален бюлетин

Име, фамилия E-mail

Новини от Поглед Инфо

Единайсети фестивал Изкуството на барока 30 септември - 30 ноември 2017


 

 

Фестивал „Изкуството на барока”

30 септември – 30 ноември 2017 г.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г.

От 30-ти септември до 30-ти ноември в София ще се проведе 11-то издание на Фестивала „Изкуството на барока”, част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г.

Основната програмата включва десет концерта, първият от които – „Шедьоври от барока”, е на 30 септември от 17.00 часа в Търговски център „София Ринг Мол”.

В тържествената зала на Българската академия на науките концертите са на 7, 14, 29 октомври, както и на 6-ти и 23-ти ноември. Всеки един от тях ще обогати познанията на аудиторията за богатството на бароковия репертоар, но особено внимание заслужават рециталите на виртуоза на китарата Изхар Елиас от Холандия и Кристоф Урбанец от Австрия с кариера на изпълнител и преподавател на малко познатата у нас, но заемаща важна позиция в бароковата епоха, виола да гамба.

На 29 октомври от 19.00 часа Трио „Кордевенто” с Ерик Босграаф ще поднесат френски репертоар.

Трио „Арсенале соноро” гостува за първи път в България и в програмата му на 6 ноември са включени творби от Й.С.Бах, Карл-Филип Емануел Бах и Г.Ф.Телеман.

Концертът, препоръчан за семейно развлечение заедно с децата, е на 7 октомври от 11.00 часа .

Фестивалният бароков ансамбъл и младите актьори от Детски музикален театър при 41 ОУ ще пренесат малки и големи в Испанския кралски двор през 17 век.

Цигуларката Зефира Вълова ще свири в дуо с люнтниста Явор Генов на 14 октомври в концерта Сонати Alla Romana, както и с Фестивалния бароков ансамбъл на 30септември и 7 октомври, а на 28 ноември в зала „България” ще се изяви в концерт със Софийската филхармония .

На.22 октомври в камерната зала на концертен комплекс „България” любителите на клавирната музика имат възможността да съпреживеят Шубертов маратон с Василий Илисавский и Галина Драганова на хамерклавир.

На 30 ноември, четвъртък, в Аулата на Софийския университет е заключителната проява от програмата на фестивала - Мадригален спектакъл по музика на Клаудио Монтеверди под надслов „Горя, горя!“. Ще участват вокално-инструментално-танцов ансамбъл TUTTI SOLI и солисти. Диригент ще бъде Вирджиния Атанасова.


Пълната концертна програма и съпътстващите събития ще намерите на www.luxuriaeuropae.com

Страница на фестивала във Фейсбук: https://www.facebook.com/luxuriaeuropae/

БИЛЕТИ:

В мрежата на http://www.eventim.bg/bg/bileti/sofiska-filharmoni-sezon-201617-sofia-bulgaria-hall-905241/performance.html

и на касата на зала България, ул. „Аксаков 1“
Работно време с клиенти:
в делнични дни от 09:30 до 14:30 ч. и от 15:00 до 19:30 ч.
в събота: от 09:30 до 14:30 ч.
Тел: 02 987 7656


КАСА "Кантус фирмус"- зала "България"
Тел.: 00359 (2) 980 4787
http://www.ticketsbg.com/event.php?id=2509
София 1000, ул. Аксаков №1,
както и пред залата, непосредствено преди концертите.

Вижте тук цялата програма на фестивала: http://pogled.info/kulturen/edinaiseti-festival-izkustvoto-na-baroka-30-septemvri-30-noemvri-2017-g.89437
______________________
Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г.

 

Десети фестивал "Изкуството на барока" - 2016 г

 

Десети фестивал "ИЗКУСТВОТО НА БАРОКА" ви кани на 13 октомври 2016 г. в залата на Българска академия на науките, където започва вълнуваща музикална авантюра из европейските музикални центрове от 17 и 18 век. Първи пристан на наслада на сетивата - Венеция и високият стил на инструменталните жанрове от 17 век, последван от революционен и екзотичен Неапол, представен чрез творбите на две поколения гениални майстори на контрапункта и чувствителността на юга (14 октомври и Фестивален ансамбъл). Йохан Себастиан Бах, като единен Европейски символ на върховен синтез на инвенция и естетика (Бранденбургски концерти на 19 октомври), както и Париж, Мадрид, Виена, Дрезден, Лондон с международни ансамбли, солисти, инструменталисти и певци.

програма

 

Фестивал “Изкуството на барока”, създал вкус и потребност от запознаване с необятния свят на старинната музика, от вълнуващи първи срещи с новооткрити творби и извънредно талантливи изпълнители от международната сцена в своето девето издание отново представя фин подбор на великолепни инструментални творби, камерни концерти, премиерни изпълнения и неоспорими творби-фаворити на публиката през изминалите три столетия.

За откриването на фестивала честта е предоставена на Бароков оркестър на Европейския Съюз под диригентството на Ларс Улрик Мортенсен. На 18-ти октомври в аула максима на Софийски университет „Св.Климент Охридски“, “вдъхновени от Италия”, младите изпълнители ще представят съвършенството на оркестровия репертоар от началото на 18 век, като акцентират на влиянието на Корели върху Хенделовия композиторски стил.

Йохан С. Бах – композиторът, най-силно свързан с барока в музиката – ще бъде представен от Линда Манчева и Зефира Вълова на 24–ти октомври в залата на БАН. Програмата илюстрира Баховия солов репертоар за виолончело и цигулка, както и предпоставките и последствията за появата на несравнимия “великан” в инструменталната солова музика.

На 31-ви октомври в светлината на прожекторите ще бъде Йохан Хаймлих Роман, познат като Скандинавския Хендел. Цененият у нас с превъзходния си изпълнителски чар клавесинист Аапо Хаккинен от Финландия, ще представи камерното творчество на Роман и неговите учители и вдъхновители Хендел, Джеминиани и Бонончини съвместно с български изпълнители отново в залата на БАН. Специален гост-изпълнител е 10-годишният цигулар Лео Хаккинен.

Портрети на двама клавирни кумири Моцарт и Шуман ще представят Василий Илисавский и Галина Драганова – специалистите в България на старинни фортепиана. Солови произведения, клавирни триа , квартети и произведения за 4 ръце ще прозвучат на 13-ти и 18-ти ноември.

Единственият концерт, в който артистичният директор на фестивала - цигуларката Зефира Вълова няма да бъде изпълнител, е на 21 ноември в залата на БАН. Тогава Ерик Босграаф в партьорство с италианския клавесинист Франческо Корти ще заплени сетивата на публиката с творби от Телеман, представяйки новия си компактдиск със сонати за блокфлейта от най-плодовития композитор на барока. Блокфлейтистът с блестяща техника ще проведе и уъркшоп със студенти от НМА от 19 до 21 ноември.

Фестивален ансамъл, съставен от изпълнители от Италия, Финландия, Русия и България е подготвил коктейл от музика от 17 век от Хайнрих Бибер – новатор в техническото съвършенство и оригиналността на формите.Концертът им“Музика сакра профана е на 24 ноември в аулата на Софийски университет.

Финал на фестивалната програма е концертното изпълнение на операта от Моцарт “Свартбата на Фигаро” в зала Света София. За пръв път у нас тя ще бъде изпълнена на инструменти от епохата в ръцете на виртуозите от Лез Амбасадор, под диригентството на Алекси Косенко и с прекрасните гласове на ярки певци от европейските оперни сцени.

Най-младата публика отново е във фокуса на фестивала. Съвместно с училища, детски градини и Арт-къща „Куклите“ за децата се организират поредица образователни концерти на 30.09, 26 и 30 октомври и на 26 ноември.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Откриването на Осмия фестивал „Изкуството на барока“ ще бъде на 25ти октомври в Аулата на Софийски университет. Цигуларката Зефира Вълова ще изпълни премиерно за България подбрани сонати от виртуозите на барока: Верачини, Пизендел, Вивалди и др. съвместно с българските си колеги Линда Манчева – виолончело, Явор Генов – лютня и клавесинистката от Финландия – Марианна Хенриксон.

Преди официалното откриване, на 5 и 12 октомври като комплимент към най-младата публика предстоят образователни прояви: „Клавирна магия“, „Магията на струните“, както и още „Музика за принцеси“ - бароково шоу за най-малките, концерт „От деца за деца“, концерт за бъдещи майки и др.

Акцент във фестивалната програма е първото у нас клавирно изложение на старинни модели пиана от 18 и 19 век, изработени от ненадминатия Пол МакНълти. В три концертни вечери под надслов Клавириада (28 и 31 октомври, както и 1 ноември) на тези изключителни инструменти в Софийска градска художествена галерия ще прозвучат произведения от Моцарт, Бетовен, Хайдн, Лист, Шопен и др. в изпълнение на клавирните виртуози Боян Воденичаров, Вивиана Софроницки, дуо Василий Илисавский и Галина Драганова, Олга Пашченко и Тодор Петров.

В концерт на 4 ноември в залата на Българска Академия на науките под надслов Съвременни интерпретатори на Бах Фестивален бароков ансамбъл в партньорство с дуо Колаж и Камерен хор София ще съпоставят светската Бахова „Кантата за кафето“ с шедьовъра от 20ти век „Телефонът“ от Джан-Карло Меноти.

Италианският контратенор Карло Вистоли и ансамбъл Лез Амбасадор, също в залата на БАН ще чуем с вокални и инструментални творби от френски и италиански композитори на 17 ноември.

Фестивалът ще завърши с концерт, надхвърлящ пределите на старинната музика: любимецът на публиката, атрактивният блокфлейтист Ерик Босграаф ще се надсвирва с кавалджията Недялко Недялков, композитор и имровизатор утвърден на световната сцена.

Партньори на фестивала са Столична Община , Министерство на културата, Чешки културен център и Посолство на Република Чехия.

Програма на фестивала

Страница на фестивала във Фейсбук

 

Седми фестивал "ИЗКУСТВОТО НА БАРОКА"

25 септември - 22 ноември 2013 г.

 

Седмото издание на фестивала за старинна европейска музика „Изкуството на Барока“ тази година започва от 25 септември. Програмата включва виртуозни концерти от Вивалди, лирични тенорови арии от Рамо, италиански ренесансови песни, изпълнения на френски барокови гайди, шедьоври от Хендел, Бах и Льоклер на автентични инструменти. Утвърдените европейски ансамбли и солисти ще ви заведат в Берлин по времето на краля-флейтист Фридрих Велики, във Френския кралски двор, в известно от 1719 г. лайпцигско кафене. Сред изпълнителите са и българските цигулари Зефира Вълова и Иван Илиев, лютнистът Явор Генов и др.

ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

СТРАНИЦА ВЪВ ФЕЙСБУК


Шести фестивал ИЗКУСТВОТО НА БАРОКА
6 октомври - 26 ноември 2012

Фестивалът отвoри врати за шеста поредна година. С подкрепата на Столична Община, това културно събитие се утвърди като единствен по рода си у нас фестивал за старинна европейска музика, изпълнена на оригинални инструменти от епохата.
През месеците октомври и ноември ще споделим със столичани фина селекция от най-емблематичните прозведения от 18-ти и 19-ти век, но няма да пропуснем да ви изненадаме с премиери, нови изпълнители – звезди на международната сцена и любими родни инструменталисти.
Български таланти ще гостуват и на сцената на гр. Кюстендил и гр. Велико Търново, за да направят съпричастни към огромното богатство на бароковата музика меломаните и там.
Концертните програми са подбрани според предпочитанията както на вас – публиката, така и на музикантите. Сред акцентите  на фестивала са концертът на ансамбъл Кордевенто  с Годишните времена от Вивалди; Бароковият оркестър на Европейския съюз с програма, пренасяща ни в Рим около 1700 година; вълшебният свят на Шуберт с очарователния френския баритон Ален Бюе; Парижките квартети на Телеман, поднесени  от флейтиста Алексис Косенко и неговите „Посланици“ на стойностната музика, както и първото изпълнение в България на операта „Баядерки“ от Кател, специално  написана за Наполеон.
Бъдете част от това уникално събитие, като посетите концертите и зададете своите въпроси към изпълнителите в антракта или след концерта.

Вижте програмата на фестивала тук.


Пети фестивал ИЗКУСТВОТО НА БАРОКА (22 октомври - 29 ноември 2011)

Фестивалът, избран от радиослушателите на „Алегро виваче“ на БНР за музикален проект на 2010 година, през 2011 продължава традицията да предоставя сцената на утвърдени европейски музиканти за исторически информирано изпълнение на познати и обичани, както и на непознати, но не по-малко красиви произведения от епохата на Барока. Тазгодишната програма включва три оркестрови и четири камерни концерта, както и различни образователни прояви.

Четвърти фестивал ИЗКУСТВОТО НА БАРОКА (22 октомври - 9 ноември 2010)

 

През октомври и ноември 2010 г., в рамките на четвъртото издание на фестивала, в залите на концертен комплекс „България" и в Софийска градска художествена галерия  ще гостуват  звездите от европейската сцена в областта на старинната музика.

Гражданите и гостите на столицата ще имат удоволствието да чуят произведения на немския композитор Георг Филип Телеман, който обединява вкусовете на  Европа от 18 век в уникален стил. Световноизвестният френски флейтист и диригент Алексис Косенко ще представи флейтовите квартети на Моцарт - шедьоври на камерната музика, изпълнени на исторически инструменти. Ще прозвучат също произведения на виртуоза на китарата Мауро Джулиани, творил на прага на романтизма, изпълнени от виртуоза на 21 век Изхар Елиас. Партнират му и клавирните изпълнители Василий Илисавски и Галина Драганова.

Станалият любимец на българската публика блокфлейтист Ерик Босграаф ще я сюрпризира със сценичното представление METAMORPHOSIS заедно с немския танцьор и майстор на жеста в бароковото изкуство Клаус Абромайт. Спектакълът е базиран на уникален сборник от началото на 18 век, съдържащ характерните за епохата танци.

Българското сопрано Ина Кънчева, заедно с фестивален бароков ансамбъл, ще изпълни в зала „България" Стабат Матер от Луиджи Бокерини - едно от най-въздействащите и изящни произведения по латинска поема от 13 век, разкриваща страданията на Майката Христова.

Ансамбъл Кончерто Антико ще поднесе италиански барок от първата половина на 17 век - музика от момента на създаването на първите прозведения за цигулка в музикалната история.

През ноември са предвидени и музикално-образователни концерти за най-младата публика.Фестивал ИЗКУСТВОТО НА БАРОКА, който освен поредица концерти включва и майсторски класове за ученици и студенти от специализираните училища, създава и развива това  звено - а именно музикалната култура на Европа, поднесена съобразно естетиката на съответната епоха. Тази неизменна част от културния живот подрежда София сред домакините на такива фестивали като Бaрселона, Лондон, Утрехт, Берлин, Истанбул, Букурещ и др.


Трети фестивал ИЗКУСТВОТО НА БАРОКА (7 ноември - 1 декември 2009)


След поредица от успешни кон церти, участия във фестивали и звукозаписи в Европа, в София отново се събират талантливи български инструменталисти и заедно с утвърдени изпълнители на барокова музика от Холандия, Италия, Германия, Русия завладяха аудиторията на концертен комплекс "България". Българското участие в Бароковия оркестър на Европейския съюз и тази година е значимо. Под диригентството на Петра Мюлеянс - музикален директор на Фрайбургски бароков оркестър, оркестърът с концертмайстор Зефира Вълова изнесе в София и Русе концерти под надслов "Хармонията на природата".

За ученици и студенти, проявяващи интерес към интерпретацията на бароковата музика, бяха проведени майсторски класове.

Първият фестивал „Изкуството на Барока" се проведе от 12 -до 14 ноември 2007 под патронажа на г-жаЗорка Първанова. В Концертната зала на Централния военен клуб в София се събрахапочитатели на старинната музика, любители и хора, отворени за нови естетическипреживявания, за да се насладят на музикалните бисери от европейския Барок,поднесени им с много ентусиазъм, професионализъм и любов. Всяка една от трите фестивалнивечери имаше свой неповторим облик благодарение на изпълненията на холандскототрио Кордевенто и българските ансамбли Арс Барока и Кончерто Антико, на ЛиндаМанчева, Зефира Вълова, Иван Илиев, Калин Панайотов, Мирослав Петков, ИвонаНедева и Димитър Маринкев. Прочетете повече за първото издание на фестивал "Изкуството на Барока" тук.

През месец ноември 2008 г. се проведе второто издание на фестивала под патронажа на министъра на културата проф. Стефан Данаилов и със съдействието на Столична община и посолството на Кралство Нидерландия. За първи път в България ще гостува Бароковият оркестър на Европейския съюз под диригентството на изтъкнатия специалист в областта на бароковата музика Рой Гудман. Концертите на виртуозния холандски блокфлейтист Ерик Босграаф, както и на добре познатите на българската публика ансамбли Арс Барока и Кончерто Антико създадоха много настроение. Фестивалът беше включен в календара на Европейската година на междукултурния диалог 2008.

Своевременна информация за предстоящите събития можете да получавате от фестивалния бюлетин. За целта е достатъчно да се регистрирате вляво под менюто.